Türkçe

Paragraf – Ana Düşünce – Paragraf Yapısı



Paragraf konusu Kpss Türkçe sorularının yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır. Oldukça yüksek olan bu istatistik elbette kpss açısından Türkçe paragrafta anlam sorularının ne derece önemli olduğunu göstermektedir. Sabır isteyen bir konu olan paragrafta anlam konusu genelde memur adaylarını soruların uzun olması, sanat, sanatçı, öykü ya da roman gibi edebi terimlerin bol olması açısından sıkıntıya sokmaktadır. Bunun için yapılacak en önemli şey bolca deneme sınavı ve test sorularını çözmek olacaktır. Kpss Türkçe paragrafta anlam sorularıyla ilgili her yıl ortalama 13 soru sormaktadır. Önceki Türkçe konularında paragrafta anlatım biçimleri, düşünceyi geliştirme yolları ve paragrafta anlatım özelliklerine değinmiştik. Şimdi paragrafın konusu, ana düşüncesi ve yapısını irdeleyeceğiz.

Paragrafın Konusu

Kpss Türkçe dersinde yer alan paragrafın konusu, bir paragrafta üzerinde durulan olay, görüş ya da durumu ifade eder.”Bu parçada ne anlatılmaktadır?”, ”Bu parça neyin üzerinde durmaktadır?”, ”Bu parçada hangisinde söz edilmektedir?” ve ”Bu parçada hangisinden yakınılmaktadır?” tarzında sorulan kpss soruları paragrafta anlam konusunu işaret etmektedir.Konu genellikle ilk cümlelerde belirir.

Paragrafta Ana Düşünce

Bir paragraf içinde yer alan ana düşünce vurgulanan düşüncedir. Yazarın paragrafı yazma amacı olan ana düşünce paragrafın aynı zamanda iletisidir. Yani yazarın bizi ulaştırmak istediği sonuçtur.Ana düşünce cümlesi kesin ve genel yargılıdır.Bir paragrafta ana düşünce yol gösterir ve ders verir niteliktedir.Öğrencinin başarıya ulaşmasında ailesinin düzeni ve ilgisi çok büyük bir etkendir.Bir paragrafta ana düşünce genellikle son cümlededir.Kpss genel yetenek Türkçe sorularında, ”Anlatılmak istenen hangisidir?”, ”Hangisi vurgulanmıştır?” tarzında sorular ana düşünce sorularını oluşturmaktadır.

Paragraf Yapısı

Bir paragraf yapı bakımından giriş, gelişme ve sonuç olmak üzere üçe ayrılmaktadır.”Düşüncenin akışını bozan cümle hangisidir?”, ”Numaralanmış cümlelerden hangileri yer değiştirirse anlam bütünlüğü sağlanır?”, ”Bu parça ikiye ayrılmak istenirse hangi cümleden itibaren ayrılmalıdır?”, ”Parçadan hangisi çıkarılamaz?” tarzında kpss soruları paragrafın yapısı ile ilgili sorulardır.

  • Giriş Cümlesi: İlk cümledir. Genellikle konunun belirtildiği, kimi zaman da ana düşüncenin yer aldığı cümledir.

Kendisinden önce bir cümlenin varlığına işaret eden bağlaçlar veya sözcükler giriş cümlesinde yer almaz. ”Bu, böylece, ancak, örneğin, oysa, görülüyor ki, ise, -de bağlacı” gibi bağlayıcı sözler giriş cümlesinde bulunmaz.

  • Gelişme Cümlesi: Konunun ayrıntılarına inilen, örneklerin verildiği, birden fazla olabilen, kendinden önceki ve sonraki cümleleri birbirine bağlayan paragrafın en geniş bölümünü oluşturur.
  • Sonuç Cümlesi: Son cümledir. Genellikle konunun ana düşüncesinin yer aldığı cümledir. Paragrafın özeti niteliğindedir.

Bir paragrafın sonuç kısmında ”Kısaca, özetle, sonuç olarak, demek ki, bundan dolayı, nitekim…” gibi sözcükler vardır.Paragrafta Başlık: Konuyu ve ana düşünceyi kapsayan en kısa sözdür. Başlık, bir paragrafta konu ve ana düşünce arasındaki bağdır. Birkaç sözcüğü geçmeyen başlık aynı zamanda paragraf içinde en çok geçen sözcüklerden oluşur.Kpss genel yetenek Türkçe dersine ait Paragrafta anlam konusu tamamlanmıştır. Bir sonraki kpss Türkçe konusunda Paragrafta Soru Tipleri ve Püf Noktaları ele alınacaktır.

Paragraf, metinlerin düzenli ve anlamlı bir şekilde ifade edilmesini sağlayan temel yapı birimidir. Bir paragraf, genellikle bir ana düşünce veya fikir etrafında gelişir. Ana düşünce, paragrafın odağını belirler ve genellikle paragrafın başında veya sonunda bulunur.

Paragraf yapısı, tipik olarak bir giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümü, okuyucunun ilgisini çekmek için kullanılır ve ana düşünceyi tanıtır. Gelişme bölümü, ana düşünceyi destekleyen ayrıntılar ve kanıtlar içerir. Sonuç bölümü ise, paragrafın özetlenmesini sağlar ve ana düşünceyi güçlendirir.

Önemli yerleri vurgulamak için HTML bold tagı kullanılabilir. Bold tagı, metni kalın bir şekilde göstererek dikkat çekmek için kullanılır.

Başlıklar, metnin farklı bölümlerini tanımlamak ve organize etmek için kullanılan önemli yapısal öğelerdir. Başlıklar genellikle metnin başında yer alır ve daha büyük ve kalın bir fontla yazılır. Başlık kullanmak, okuyucunun metni daha kolay taramasını sağlar ve ana düşüncenin daha hızlı anlaşılmasına yardımcı olur.

Tablolar, verilerin düzenlenmesi ve sunulması için kullanılan bir yapıdır. Benzersiz bir örnek olarak, sevilen bir yemeğin tarifini içeren bir tablo düşünebiliriz. Tablo içinde, malzemeler ve adımlar gibi farklı sütunlarda veriler düzenlenebilir.

Özetlemek gerekirse, paragraf bir metnin temel yapı birimidir ve ana düşüncenin etrafında gelişir. Paragraf yapısı, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. HTML bold tagı önemli yerleri vurgulamak için kullanılır. Başlıklar, metnin bölümlerini tanımlamak ve organize etmek için kullanılır. Tablolar, verilerin düzenlenmesi ve sunulması için kullanılan yapılardır. Sevilen yemek tarifi örneğiyle tabloyu benzersiz hale getirebiliriz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu