Türkçe

Sözcük Türleri

[ad_1]

Sözcük Türleri konusu Kpss genel yetenek Türkçe dersine ait geniş bir konudur. Dil bilgisi konularının büyük bir bölümünü kapsayan sözcük türleri konusu KPSS, YGS, LYS içinde de önemli bir yere sahiptir. Sözcük türleri konusunu olabildiğince sayısalcı arkadaşlarımız da daha rahat kavrasın diye basite indirgeyerek bol örneklerle açıklamaya çalışacağız.

Sözcük Türleri

Sözcük Türleri Konu Anlatımı geniş bir başlık olduğu için aşağıda başlıklar halinde anlatacağımız alt başlıkları derledik. Sözcük türlerine ait aşağıdaki konulara sırasıyla tıklayarak belirtilen başlıklara sırasıyla ulaşabilir ve konuların detaylarını öğrenebilirsiniz.Adların Çeşitleri – İsmin Halleri İsim Tamlaması Sıfatlar Zamirler Zarflar Edatlar Ünlemler Bağlaçlar Fiiller Ek Fiil Fiilimsiler Yapısına Göre Fiiller | Fiillerde Kayma Fiilde ÇatıYukarıdaki başlıklara ilişkin sözcük türlerine ait işlenecek konu başlıklarını sıralayalım.Adlar (İsimler) : Bu başlık altında varlıklara verilişlerine göre, varlıkların oluşlarına göre ve sayılarına göre adlar işlenecektir. Ayrıca adın durumları ve ad tamlamaları dersi de bu başlık altında işlenmektedir.Sıfatlar: Sıfatlarla ilgili örnekler, tanımlar,niteleme ve belirtme sıfatları, sıfatlarda derecelendirme, işaret sıfatları, belgisiz sıfatlar belirtme sıfatları, soru sıfatları, yapısına göre sıfat çeşitleri gibi alt başlıklar bu bölümde incelenmektedir.Zamirler (Adıllar): Bu başlık altında da kişi adılları, işaret adılları, belgisiz adıllar ve soru adılları işlenmektedir. Böl örneklerle beraber yapısına göre adıl çeşitleri ve ek biçimindeki adıllar ele alınmaktadır.Zarflar (Belirteçler): Belirteçlerin tanım ve örnekleriyle beraber, belirteçlerin özellikleri, belirteçlerin çeşitleri, durum belirteçleri, zaman belirteçleri, yer yön belirteçleri, soru belirteçleri, yapısına göre belirteçler gibi içeriklere yukarıdaki zarflar linkinden ulaşabilirsiniz. Edatlar (İlgeçler): İlgeçlerin tanımı ile beraber bol örneklerle ilgeç türleri tüm ayrıntılarıyla burada anlatılmaktadır. Detaylı konu anlatımına yukarıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.Ünlemler: Ünlemlerin görevleri ve detaylı konu anlatımı ile soru çözümleri de konu içinde ele alınmıştır.Bağlaçlar: Aynı şekilde bağlaçların görevleri, belli başlı bağlaçlar ve bunlara ait örnekler de sözcük türleri içinde işlenmektedir.Fiiller (Eylemler): Sözcük Türleri içinde işlenecek bir başka başlık olan eylemler konusunda da, eylem çeşitleri, eylemlerde kip, zaman ve kişi, dilek kipleri, basit zamanlı ve bileşik zamanlı eylemler, ek eylem başlığı işlenecektir.Fiilimsi (Eylemsi): KPSS müfredatı içinde sözcük türleri başlığında ele alacağımız son başlık olan Eylemsi tanımıyla beraber bu başlık altında da eylemsilerin cümlelerdeki görevlerine göre dağılımı bol örneklerle beraber işlenmektedir. Sözcük Türleri konu anlatımına dahil tüm bu başlıkları ve içeriklerine ait detaylı konu anlatımlarına yukarıda bulunan linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz. KPSS genel yetenek Türkçe dersine ait sözcük türleri konuları ve alt başlıklarını bu bölümde size sunduk. Bir sonraki konumuzun başlığı Sözcük Türlerinin ilk alt başlığı olan Adlar (İsimler) olacaktır.

Sözcük türleri, bir dilin yapı taşları olan kelimelerin farklı özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlayan bir konudur. Türkçede bir cümleyi oluşturan kelimelerin anlam, görev, biçim ve yapısına bağlı olarak çeşitli türleri vardır.

1. İsim (ad): Canlı, cansız varlık, kavram, durum, hareket ve eylemleri ifade eden kelimeler. Örnek: ev, kitap, aşk.

2. Fiil: Bir davranışı, oluşu veya hareketi ifade eden kelimeler. Örnek: koşmak, düşünmek, gitmek.

3. Sıfat: İsimleri nitelendiren, belirtici özelliklerini ifade eden kelimeler. Örnek: güzel, yüksek, mutlu.

4. Zarf: Fiilleri, sıfatları veya zarfları niteleyen, yer, zaman, biçim ve sebep gibi bilgileri veren kelimeler. Örnek: hızlıca, yavaşça, burada.

5. Bağlaç: Cümlelerin, kelime gruplarının veya sözcüklerin birbirleriyle ilişkisini kuran kelimeler. Örnek: ve, veya, ancak.

6. Edat: İsimlerle fiiller arasında ilişki kuran, yer, zaman, amaç ve neden gibi bilgileri veren kelimeler. Örnek: üzerinde, ile, için.

Bu sözcük türleri anlam, cümledeki görevleri, ek alıp almamaları ve kullanıldıkları yerler gibi özelliklere göre farklılaşabilirler. HTML bold tagı ile önemli yerleri işaretleyecek olursak:

Sözcük türleri (kalın yapılı başlık):

1. İsim (ad): Canlı, cansız varlık, kavram, durum, hareket ve eylemleri ifade eden kelimeler.

2. Fiil: Bir davranışı, oluşu veya hareketi ifade eden kelimeler.

3. Sıfat: İsimleri nitelendiren, belirtici özelliklerini ifade eden kelimeler.

4. Zarf: Fiilleri, sıfatları veya zarfları niteleyen, yer, zaman, biçim ve sebep gibi bilgileri veren kelimeler.

5. Bağlaç: Cümlelerin, kelime gruplarının veya sözcüklerin birbirleriyle ilişkisini kuran kelimeler.

6. Edat: İsimlerle fiiller arasında ilişki kuran, yer, zaman, amaç ve neden gibi bilgileri veren kelimeler.

Tabloları da benzersiz örneklerle değiştirirsek:

Sözcük (kalın) Türü (kalın)

kitap isim
koşmak fiil
güzel sıfat
yavaşça zarf
ve bağlaç
için edat

Bu şekilde, sözcük türleri ve tablolar açık bir şekilde sunulmuş olur.

[ad_2]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu